dijous, 1 de setembre del 2011

LES PARTIDES SIMULTÀNIES

Com tots els aficionats als escacs saben, les partides simultànies d'escacs consisteixen en que , generalment un Gran Mestre (tot sigui dit, a Torredembarra han vingut grans jugadors d’escacs a fer aquest tipus d’exhibició: Artur Pomar, Antonio Medina, Orestes Rodríguez, Jesús de La Villa, Alfonso Romero, Miguel Illescas, etc.), juga múltiples partides de escacs al mateix temps contra diversos jugadors , normalment d’un nivell inferior al del G. Mestre. El nombre de jugadors que acostumen a competir contra el GM depèn de la força d’aquests i de l’Elo i fama del GM, però a la Torre acostumen a ser uns 20 ( quasi tots jugadors del nostre club) i sense rellotge.
Aquest any, el club d’Escacs Torredembarra ha invitat a fer les simultànies al GM israelià Michael Oratovsky amb un Elo de 2538 punts. L’acte tindrà lloc a la plaça de les Monges de Torredembarra el 4 de setembre a les 6 de la tarda.
Aquests grans jugadors ( no tots els Grans Mestres valen igual per a practicar aquesta modalitat d’escacs i n’hi ha que són vertaders especialistes, com el gran mestre búlgar Kiril Georgiev, que va batre a Sofia un rècord del món d'escacs al disputar 360 partides simultànies), acostumen a no perdre cap partida i encara que tenen alguna avantatge com és que sempre juguen amb blanques i que el contrincant ha de jugar quan el GM se li presenta al davant, el cert és que encara que no se’ls hi donés cap avantatge, guanyarien sense problemes, ja que la seva ment i la seva potentíssima memòria fotogràfica retenen una quantitat immensa de posicions que fa que sempre trobin les debilitats de l’oponent i guanyin amb relativa facilitat. I la prova d’això, és que molts són capaços de fer simultànies a cegues. Ningú, però com Najdorf : a l’any 1947 a Sant Pau, Brasil, es va enfrontar a 45 taulers (+39 = 4 -2) i 83 participants que eren rellevats a mesura que es cansaven. En l’exhibició Najdorf va retenir de memòria 1440 posicions, 2880 escaques i prop de 1800 jugades.
Esteu invitats a veure les meravelles del G. Mestre Oratovsky, que tot i no ser Najdorf és un gran especialista en simultànies, i a comprovar el nostre sofriment per no ser derrotats a les primeres de canvi.

Salutacions cordials

1 comentari:

  1. Parlava de la memòria que cal tenir per realitzar unes partides de simultànies. Ahir el GM Oratovsky (que va guanyar 17 taulers i va fer taules en un) en va donar una gran mostra de la seva memòria. Resulta que acabades ja les partides se li acosta un jugador preguntant sobre una jugada de la seva partida i ell li contesta sense cap problema. Se li acosta un altre jugador plantejant un dubte de la seva partida i Oratovsky no només li respon sinó que li comenta en quina jugada va fallar. Impressionat li pregunto si se'n recorda de totes les partides. Em contesta amb molta naturalitat que "Clar que sí" . I que sí que és capaç de reproduir de memòria cada una de les 18 partides que acaba de realitzar! Sorprenent, no? Al menys per a mi.

    ResponElimina