dimecres, 10 d’agost del 2011

LES AUTOPISTES DE LA INFORMACIÓ I EL NOSTRE OPEN D’ESCACS




El terme “autopista de la informació” va ser encunyat a l’any 1992. Si no recordo malament, la primera vegada que el vaig sentir va ser en boca de Bill Clinton, explicant que gràcies a les noves tecnologies i a l’ús que se’n volia fer (que la informació fos lliure i democràtica i fàcilment accessible per tothom) es revolucionaria el món de la informació.

Vaig pensar que exagerava molt, sobretot al voler fer creure que el canvi afectaria radicalment a moltíssima gent. Què poc em podia imaginar jo el que suposaria disposar de nous canals de comunicació: videoconferències, correu electrònic, xarxes socials, blogs, web 2.0 i internet, i que, efectivament, tot plegat, però especialment internet, ha resultat una revolució que ha tingut grans repercussions no només en el món de la informació, sinó també en el camp de l’economia, de la política, de la cultura, de les relacions interpersonals... Ja no és res del que era!

L’autopista de la informació inter-connecta milions de persones sense barreres d’espai i de temps!

I pensareu: què te a veure “l’autopista de la comunicació” amb el nostre Open d’escacs? Doncs, us ho explico. Resulta que el nostre Open Internacional d’Escacs Torredembarra, ha de complir algunes normes perquè sigui homologat. Entre aquestes, està la de transmetre els cinc primers taulers per internet de cada jornada. Això ha suposat que aquestes partides, 45 en total, han pogut ser seguides en directe i en temps real per tot aficionat als escacs d’arreu del món! Però també ha comportat que qualsevol escaquista del món pot, quan vulgui, reproduir-les per poder-les gaudir i analitzar.

A més, durant els dies de l’Open, la nostra web ha estat visitada per persones de 65 nacionalitats diferents. Concretament, han estat 4850 visites ( 2495 visitants diferents)durant el mes de juliol. Encara més concret:

- 1 de juliol..................238 visites
-2 de juliol...................359
-3 de juliol...................483
-4 de juliol...................481
-5 de juliol...................434
-6 de juliol...................460
-7 de juliol...................487
-8 de juliol...................455
-9 de juliol...................392
-10 juliol.....................539
-11 juliol.....................292
-12 juliol.....................122
-13 juliol.....................97

Sorprenent, oi? Un acte fet en un poble de Catalunya i compartit per milers de ciutadans d'arreu del món!


Per cert, els GM Internacionals d’escacs, les partides dels quals són les que per lògica es transmeten per internet, saben que si introdueixen alguna novetat, a l’instant ja pot ser sabuda pels seus contrincants presents i futurs. S’ho pensen gaire a l’hora d’innovar? Valoren si paga la pena donar a conèixer alguna variant que han estudiat llargament depenent de la categoria del rival i la de l'Open que estan jugant?

Quina tranquil•litat saber que les nostres variants les fem quan volem ( normalment sense estudiar-les massa) i que no seran conegudes ni analitzades, je,je. I si algú ho arriba a poder fer, això d'analitzar les nostres partides, és que, entre altres coses, té molt poca feina!



1 comentari:

  1. Acabo de llegir una notícia que complementa molt bé la meva entrada: Es compleixen 20 anys des de que Tim Berners-Lee va crear la primera web. ( el world wide web (www) va permetre que internet arribés al desenvolupament actual). Avui en dia existeixen 255 milions de webs al món, amb 2.095 milions d'usuaris anuals. Increible, no?
    Gabriel Comes

    ResponElimina