dimecres, 2 de gener del 2013

JUDIT POLGÁR. UN CAS EXCEPCIONAL EN EL MÓN DELS ESCACS

En el món dels escacs masculí s’ha produït un fet excepcional: Carlsen Magnus, aquest desembre de 2012 ha arribat a obtenir l’Elo més gran de la història dels escacs. Efectivament, al gener Carlsen exhibirà el seu nou Elo xifrat en 2.861 punts i superarà el record de 2851 punts que va establir a l’any 1999 l’ex-campió del món Gari Gaspárov. Però també és excepcional que una dona, l’escaquista Judit Polgár continui batent records. Judit va néixer a Budapest el 23 de juliol de 1976, va ser una nena prodigi dels escacs i a l’edat de 15 anys ja tenia el títol de Gran Mestre.
Actualment, és la millor escaquista femenina del món, ja fa molts anys que ostenta aquesta distinció i es considerada la millor escaquista femenina de tots els temps. Per fer-nos un idea de la diferència de potencial entre ella i la resta de jugadores d’escacs, només cal observar l’Elo actual de les cinc primeres:

 1- Polgar, Judit HON 2696;
2- Hou, Yifan CHN 2603;
 3- Koneru, Humpy IND 2597;
 4- Muzychuk, Anna SLO 2582;
5- Dzagnidze, Nana GEO 2555.

Judit Polgár és la única dóna jugadora d’escacs que està a l’elit dels escacs, competint amb els millor escaquistes del moment.
Judit Polgár
 De fet Judit Polgár va participar per mèrits propis en el torneig Chess Classic de Londres celebrat aquest desembre passat on es van donar cita la flor i nata dels escacs i que va servir a Magnus Carlsen per aconseguir el rècors de punts Elo. Entre d’altres van participar: el campió del món Vishy Anand, seguit pel ex campió del món Vladimir Kramnik, i els dos millors jugadors del món segons la llista FIDE, Carlsen Magnus i Levon Aronian.

La classificació final va ser la següent:
1. Magnus Carlsen - 18 punts,
2. Vladimir Kramnik - 16,
 3-4. Michael Adams i Hikaru Nakamura - 13,
5. Viswanathan Anand - 9,
 6. Levon Aronian - 8,
7. Judit Polgar - 6
8. Luke McShane - 5,
 9. Gawain Jones -3 -

Si voleu conèixer la trajectòria de la vida de Judit Polgár a través de l’anàlisi aprofundit de les seves millors partides, fareu bé de llegir el llibre de Tibor Károly.

Aquesta és la seva fitxa: Autor: Tibor Károlyi Títol: Judit Polgár princesa del ajedrez. Editorial: Tutor. Madrid. Any: 2004 Pàgines: 324.
Al llibre a més de trets biogràfics molt interessants, ja que Judit no va tenir una formació acadèmica com qualsevol altra nena hi trobareu anotades i comentades les millor partides seves, incloent-hi les partides que va guanyar a Kasparov, Karpov i Anand.

 Bona lectura!

1 comentari: