Seguidament, transcric només l’enunciat de cadascuna d’elles:
1. Eleva el teu quocient intel•lectual
2. Ajuda a prevenir l’Alzheimer
3. Exercita ambdós hemisferis cerebrals
4. Millora la creativitat
5. Potencia la memòria
6. Ajuda a resoldre problemes
7. Incrementa la capacitat lectora
8. Facilita la concentració
9. Fa créixer les dendrites
10. Ensenya a planificar i fer previsions
Jugadors del club d'escacs Torredembarra abans d'iniciar una partida simultània |
Cal dir que personalment estic del tot convençut de tots aquests beneficis i alguns altres més. Tant és així, que tots els meus alumnes de pedagogia i magisteri en el camp de l’atenció a la diversitat ( en l’assignatura intervenció educativa en l’alumnat superdotat , al finalitzar el curs han de saber jugar tots als escacs), saben de la meva recomanació de que ensenyin als seus futurs alumnes, especialment els que tenen alguna discapacitat, a jugar als escacs: fonamentalment, perquè entren en un món, en el qual poden gaudir molt, millorant el seu oci i el seu temps lliure, i en definitiva, la seva qualitat de vida. I que sempre el podran practicar a tota hora del dia o de la nit ( Internet ho permet).
No obstant, sempre he sospitat que en aquest joc especial, no tot és or el que rellueix. I, efectivament, he trobat frases que no són gaire amables a l’hora de jutjar-lo. Algunes com a mostra:
-“No pots jugar als escacs si ets de cor noble” (Proverbi Francès)
- “ Els escacs són una tortura mental” (Garry Kasparov)
- “El sobresortir en els escacs és un signe d’una ment intrigant” (Sir Arthur Conan Doyle)
- “Els escacs són una guerra sobre un tauler.
- L’objectiu és "aplastar" la ment de l’adversari. (Bobby Fischer)
- “Els escacs són un joc que em va apassionar de jove, però un bon dia em va a començar a prendre massa temps i llavors el vaig eliminar”. (Julio Cortázar)
- “Els escacs és un expedient tonto que fa creure a la gent inactiva que fan coses molt astutes quan solament estan perdent el seu temps”. (George Bernard Shaw)
- “Si vols destruir un home, ensenya-li a jugar als escacs”. (Oscar Wilde)
Ara bé, si posem en un plat de la balança els beneficis dels escacs i en un altre els possibles perjudicis, jo estic segur que guanyen per golejada els beneficis. O sigui que, amics i amigues meus, a jugar als escacs i a gaudir-ne que són dos dies!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada