dijous, 17 de març del 2011

Entrenament dels escacs (II)

Per estar en forma mentalment també s’han de seguir una sèrie de passos:

Jugar torneig d’escacs

Sempre que hi hagi una oportunitat de jugar un torneig s’ha d’aprofitar per tres raons:

  1. Per conservar l’esperit competitiu.

  1. Per mantenir a prova la concentració i serenitat.

  1. També es important disputar un torneig per poder portar a la pràctica els coneixements assimilats en el programa d’estudi.

Participant en torneigs d’escacs també s’aprèn a jugar, sobretot si el nivell dels contrincants és més alt que el d’un mateix. Però si se’n juguen molts de seguits el jugador pot arribar a cansar-se en excés perquè els escacs exigeixen molta energia nerviosa. Això es nota quan es juga un torneig i, de sobte, el jugador es nota molt cansat i comença a fer jugades molt dolentes amb una certa regularitat. Aquest és el senyal que indica que s’està saturat i que es necessiten com a mínim dues setmanes per “descansar2 (sense jugar a escacs).


Analitzar les partides que s’han jugat en un torneig

El simple fet de jugar ja aporta al jugador una mica de progrés. Els escaquistes que van molt sovint al seu club d’escacs (cada dia) mai progressen perquè juguen sense una revisió critica de les seves partides.

Una activitat senzilla que aporta coneixements és analitzar les pròpies partides que s’han jugat en un campionat. Així es poden observar noves jugades que en el transcurs d’una partida un no s’hi pot fixar ja sigui per la pressió del temps, moments de distracció o per culpa del cansament físic i/o mental. També és molt important saber quina ha estat la jugada dolenta (si s’ha n’ha fet alguna), què s’ha fet durant la partida i intentar trobar-ne una de millor.


Programa d’estudi

La forma de millorar més ràpidament en els escacs és seguir un programa d’entrenament. El temps que s’hi hauria d’invertir depèn del que tingui disponible cada persona. Aquest temps s’ha de repartir en tres apartats:

  • Obertura i Defensa

L’Obertura és una sèrie de jugades amb les quals es comença una partida. Cada obertura té uns moviments concrets que li donen nom. Per exemple, si el primer moviment de les blanques és c4, l’obertura es diu “Anglesa”, si es comença per f4 s’anomena obertura “Bird”. Desprès de la primera jugada de les blanques, toca jugar a les negres i en comptes de dir-se obertura, per a les negres es diu Defensa. Per exemple, si el primer moviment de les negres és c5 s’anomena defensa “Siciliana” . Quan les peces blanques i les peces negres són mogudes per realitzar la segona jugada tenen diversos moviments per escollir. Cada moviment s’anomena “variant”. Per exemple, en la defensa “Siciliana” la primera jugada de les negres és c5 i si la segona jugada que realitzen les negres és d6 seguit de fianchetto s’anomena defensa “Siciliana variant del Drac”.

Hi ha centenars de variants de les obertures i defenses i cadascuna d’aquestes té un nom que normalment és del lloc on s’ha descobert o de la persona que l’ha descoberta.

És important que cada jugador conegui dues obertures i dues defenses i les seves variants respectives de memòria perquè d’aquesta manera s’estalviarà temps pensant quina és la jugada millor. Per estudiar-s’ho, hi ha llibres que contenen la informació necessària per poder desenvolupar l’obertura o la defensa en qüestió.

S’ha de dedicar un 50% del temps disponible per estudiar escacs a les obertures perquè aquestes són les bases perquè un jugador es trobi en una situació millor o pitjor en el transcurs de la partida.


  • Final: L’estudi dels finals és molt important perquè la majoria de partides tenen el desenllaç en aquesta part. El final succeeix quan s’han produït una sèrie de canvis entre les peces i quan no hi ha possibilitat d’un atac al rei enemic (normalment en els finals ja no hi ha dames).

També hi ha llibres que dediquen tot el seu contingut als finals. És molt important conèixer una sèrie de posicions freqüents per tal de no fer cap error en aquest tram de la partida.

En l’estudi dels finals s’hi ha de dedicar un 25% del temps que es té per estudiar escacs.


  • Coneixements d’escacs: En aquest apartat s’aprèn o es millora l’aprenentatge de diversos elements dels escacs:

  1. L’avantatge o desavantatge de peces: S’ha de mirar la quantitat de peces que es té. Si se’n tenen més que els contrincants cal atacar perquè aquest avantatge es faci més important, i si en tenim menys cal defensar tot el que es pugui.

  1. La posició del rei: S’ha de saber protegir-lo davant qualsevol amenaça. Es recorda que si es perd el rei es perd la partida.

  1. La posició de les peces: S’ha d’intentar que les peces ocupin el major nombre de quadres possibles i que hi hagi la màxima coordinació entre aquestes.

El temps d’estudi que s’ha d’emprar per estudiar els coneixements dels escacs és d’un 25% del temps total.

1 comentari: